header

Bij Centered Riding en al de trainingen van United Souls maken we gebruik van de bewegingsleer.

Zoals de Felderkraismethode en de Alexandertechniek. Wij noemen dit lichaamsbewustzijn, weten wat je lichaam doet!

 

Alexandertechniek:
De Alexandertechniek kan ons helpen om efficiënter gebruik te leren maken van onze natuurlijke balans en coõrdinatie door inzet van ons bewuste denken.

Ons lichaam beschikt over een zeer verfijnd en complex reflexmechanisme dat zorgt voor een moeiteloze balans en coördinatie, zolang we het tenminste niet hinderen in zijn subtiele werking. Ondoelmatige en meestal onbewuste spanningspatronen verhinderen een optimale werking van dit balansmechanisme.

Een vrije balans tussen hoofd, nek en rug speelt hierin een sleutelrol en is van invloed op de effectiviteit van ons algehele functioneren. Deze balans kunnen we echter niet herstellen door simpelweg een andere zogenaamd "betere" houding aan te nemen. Op die manier zullen slechts nieuwe spanningspatronen ontstaan en zal de situatie er niet echt op vooruit gaan. We zullen op een wezenlijk andere manier tegen onszelf en de manier waarop we met onszelf omgaan aan moeten kijken om werkelijke verandering mogelijk te maken.

De principes van de Alexandertechniek zetten een proces van verandering in. Met behulp van ons bewustzijn kunnen we leren om de belemmerende gewoonte- en reactiepatronen op te sporen en te verbreken. Het onderliggende balans- en coördinatie-mechanisme kan dan weer efficiënter gaan werken met alle positieve gevolgen van dien.

de Alexandertechniek is gebaseerd op uitzonderlijk verfijnde observatie, niet alleen door middel van kijken maar ook op een verrassende manier door het gebruiken van aanraking.........we bemerkten met groeiende verbazing dat er een verbetering optrad met betrekking tot zulke uiteenlopende zaken als een hoge bloeddruk, de ademhaling, de diepte van slapen, een algemene opgewektheid, geestelijke alertheid, veerkracht bij druk van buitenaf en tevens in zulke verfijnde vaardigheden als bijvoorbeeld het bespelen van een snaarinstrument

 

Feldenkrais Methode:
Via de Feldenkrais Methode werken we aan bewust worden door bewegen.
Door langzaam en met aandacht te bewegen, ervaar je hoe je functioneert.

Je ontdekt gewoontepatronen (bijv. je houdt je adem in als je iets doet, je gebruikt veel kracht, je fixeert je zelf).In deze gewoontepatronen speelt niet alleen bewegen een rol, maar ook voelen (je niet bewust zijn van bepaalde delen van jouw lichaam) en denken (bijv. dit kan ik niet, heb ik nooit gekund, wat duurt het lang). Je ontdekt meer mogelijkheden om op verschillende manieren te bewegen en te handelen. Dit leidt naar meer bewustzijn van jezelf en een grotere flexibiliteit, die zich voortzet in het dagelijks leven.

De Feldenkraismethode is geschikt voor hen die hun bewegingsfuncties willen verbeteren bij dagelijks functioneren bij sport (paardrijden), als ook voor mensen met uiteenlopende klachten en blessures. Kortom voor mensen met een dosis nieuwsgierigheid en bereidheid tot onderzoek en bewustwording.